בניגוד לדעה הרווחת בקרב אנשים רבים בתעשיות ההיי-טק, ניתן כיום להגיע ל- רישום פטנט על תוכנה. אולם מה הכוונה בפטנט על תוכנה?
מהו פטנט תוכנה ?
למרות שרשויות הפטנטים השונות, ובראשן ארה"ב, מפעילות מערכות וכללים לסיווג פטנטים – אין סיווג ספציפי לפטנטים על תוכנה ועל כן אין למעשה הגדרה אוניברסאלית חד משמעית וספציפית למהו פטנט על תוכנה.
ישנם כאלו המגדירים פטנט תוכנה כ"פטנט עבור כל פעולה שמבוצעת על ידי תוכנת מחשב" (ראו: http://en.wikipedia.org/wiki/Foundation_for_a_Free_Information_Infrastructure ) ויש כאלו אשר מעדיפים להגדיר זאת כ"פטנט המבוסס על אלגוריתם לוגי העוסק בעיבוד מידע בהתאם לכללים שמורים", כלומר שהלוגיקה אינה "hard wired". ישנן הגדרות רבות נוספות למהו פטנט תוכנה, אולם אין הסכמה כללית ומכאן הקושי הרב להתייחס להגדרת העניין.
מה בפטנט
בקשת פטנט לא צריכה להיות "תוכנית בניה" של ההמצאה אך היא צריכה להיות ברורה. כך לדוגמא, אין כל צורך לכלול בבקשת הפטנט שורות קוד ולמעשה עדיף שלא לצרף קוד מקור כלל. כלומר, צרך לנסח את הבקשה באופן בהיר ורחב אשר אמור לאפשר לאיש המיומן בתחום לבצע את ההמצאה הגלומה בבקשת הפטנט.
בקשת פטנט על תוכנה תכלול לרוב שלוש פיסות מידע חשובות. ראשית, תיאור המערכת בכללותה. שנית, תרשים הזרימה הראשי לפיו פועלת התוכנה. ושלישית, תרשימי זרימה תומכים אשר יתארו חלקים ספציפיים בתרשים הזרימה הראשי.
כאשר מתארים את המערכת בכללותה רצוי מאוד להתייחס לרכיבים הפיזיים במערכת, גם אם הם חלק אינהרנטי במערכת מחשוב ביתית – לדוגמא, אמצעי קלט ופלט (מקלדות, מסך, מסך מגע וכדומה).
תרשימי הזרימה מסבירים לקורא (ובייחוד לבוחן הפטנטים ולבית המשפט, במידת הצורך) כיצד המערכת פועלת להשגת המטרות הרצויות. תרשימי הזרימה צריכים להסביר כיצד המערכת פועלת גם בעיניו של המשתמש הסופי אך בייחוד "מאחורי הקלעים", כלומר אך המערכת פועלת מנקודת מבטו של המחשב המפעיל. לעיתים מדובר בהבדל עדין אך קריטי.
על כן, בתיאור יופיעו הצעדים שהמערכת צריכה לבצע, בין אם צעדים שמתרחשים אחד אחרי השני ובין אם הם מתרחשים במקביל. על כן, השימוש בתרשימי זרימה הוא קריטי ותרשימי זרימה אלו מאפשרים לבקשת הפטנט לעמוד בדרישות החוק וכללי בחינת הפטנטים.
תרשימי הזרימה בבקשת הפטנט תמיד יתחילו בתרשים זרימה כללי המכסה את פעילות התוכנה בכללותה. לא תמיד ניתן ועל כן לא חובה לייצר תרשים זרמה יחיד אשר מתאר את כל המערכת (לעיתים יהיה צורך בשניים-שלושה תרשימי זרימה ולעיתים גם עשרות תרשימי זרימה לא יספיקו) רק לאחר מכן יתווספו תרשימי זרימה תומכים אשר מבהירים חלקים נבחרים בפעילות המערכת.
בהתאם למורכבות המערכת רצוי ליצור כמה שיותר תרשימי זרימה. תרשים זרימה מחייב הסבר מילולי המגדיל את אורך בקשת הפטנט (לטוב ולרע).
סיכום
זהו כמובן תיאור קצר מאוד ולא ממצה של בקשות פטנטים בנוגע לתוכנות מחשב המיועד לתת הצצה קצרה לעולם המורכב של עריכת בקשות פטנט על תוכנה.
משרדנו מתמחה בעריכת פטנטים על תוכנות וחומרת מחשב (כמו גם בנושאים רבים נוספים) ואתם כמובן מוזמנים ליצור עימנו קשר בכל שאלה בתחום.